fredag 27 juni 2014

Nattfiske, vad hände?

Ja, nu har det gått lång tid sedan mitt senaste inlägg och mycket fisk har kommit upp! Jag har nu 92 landade fiskar på flugspö (11 arter) jag har dessvärre tappat minst 3 gånger så mycket fisk men det skall det bli ändring på! Nu till saken.. 

Va hände?

Igår kväll bestämde jag mig för att gå ut och blöta fluglinan under natten, ja tar på mig vadarna och packar mina saker och rullar iväg till ett ställe jag testat en gång tidigare, då under sen vår. 
Det var några vikar perfekt placerade med ett fint djup precis utanför..
När jag nästan är framme stannar jag till vid en liten vik och riggar upp spöt, när jag sedan ska börja kasta ser jag att en decimeter av spötoppen är borta! 
Va hände? Va händer? 
Toppen hade åkt ner en bit mot tafsen och var helt av, jag vet inte hur eller vad som hade hänt.. 

Helt förtvivlad står jag där och efter att ha cyklat lite mer än en halv mil och mörkret börjar lägga sig så testade jag ett kast och det gick bra, jag bestämde mig för att fiska med trasigt spö. 

Jag börjar fiska av den djupa delen av viken och under ett kast börjar jag se lite småvak en bit utanför ja höll koll på de och samtidigt drar det till i linan, det hårdaste hugg jag någonsin haft. 
Jag brände det.. Jag försökte några gånger till men ingenting så jag vandra till kvällens planerade plats. 
När jag kommer dit är det endast en fisk som betar av en kant i en mindre vik, några försök gjordes men icke sa nicke denna öringen ville inte ta mina flugor..Jag är påväg till en annan vik nu, jag lämnade platsen det kändes inte hett. 
Påvägen går jag förbi den viken där jag missa årets hugg, jag ser att det vakar en del i viken. Inte alls stora vak, små fisk tänkte jag men smög ner försiktigt i hopp om att större fisk va närvarande. Jag sätter mig ner på knäna, nu har jag bytt till en räk-ytskrapare, en fisk vakar 4 meter framför mig jag lägger ut ett försiktigt kast väl placerar i vaket. Börjar ta hem flugan och 2 sekunder senare SMACK där satt den, hårt fightande fisk som tyvärr klev av några sekunder senare.. Under 10-15 minuter tappade jag 6 stycken otroligt starka fiskar uppskattningsvis 50-60cm och missa ett hugg! Vad händer? 

Min taktik va att endast kasta på vak och det löna sig i var och vartannat kast, tillslut kliver en fisk på som efter en stund kunde håvas, en fin havsöringshanne på 48cm!
1 cm från mitt PB på flugfiskad havsöring. 
Efter det slutade det vaka ett tag och nu var det endast ca 4-5st kvar som vaka med 5-10 minuters mellanrum.. 
Jag fortsätter fiska och nu är de inte alls lika mycket på hugget som innan men jag ser ett vak framför mig och lägger ut flugan, samma sak som tidigare small det 2 sekunder efter jag börjat ta hem flugan, jag missar hugget, det var en fin fisk såg jag! Lägger ut flugan snabbt igen mot exakt samma ställe och 2 sek senare pang igen men nu satt den! Efter en till hård men rolig fight kunde jag med försiktighet landa en fin havsöring.
Kvällens andra havsöring var nu landad och denna gångem var det en fin hona som mätte upp till 51cm och 1420g vilket är nytt flug PB för mig på havets silver! 
Jag hade mött ett stim med endast större havsöring, förvånande eftersom det var små vak. Kvällen var fantastisk, det har varit väldigt trögt det senaste men inatt var som en dröm trots ett knäckt spö och de 6 tappade fiskarna bland annat ett par PBn men vad gör det när jag hade en underbar natt plus ett nytt PB! Nattfiske efter havsöring med flugspö är något av det roligaste, har ni aldrig testat så gör det! 


Mvh, Michael

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar