torsdag 28 augusti 2014

Augustiöring & märlor

Nya flugor, nytt PB!


Augusti är snart slut, vattentemperaturen har börjat sjunka ganska rejält. För några dagar sedan var temperaturen uppe på 19 grader för att snabbt sjunka ner till 15-16 grader vilket det är i nuläget.
Det har blåst väldigt mycket de senaste 2 veckorna, syd/sydvästliga vindar och följden har blivit att havsöringens föda har tryckts in mot land och öringen har följt efter, nu kan man fiska på grundare vatten även under dagen, skönt, jag har saknat att fiska och se öring i dagsljus igen.

Jag har haft bra fiske senaste tiden, har fiskat på djup mellan 0,5-5m djup och har fått öring på alla djupen. Nu har jag börjat binda och fiska med märlor vilket har gett mig ett mycket bättre fiske. Har länge läst och hört mycket om att just små märlor skulle vara grymt effektiva på havsöringen men dessvärre stöter jag aldrig på någon som fiskar med märlor. Jag har sedan innan premiären velat ha märlor i min flugask, dock har jag aldrig bundit några.. Förräns nu. Jag började binda några "Klympen" och "Hololoppor" i #6 och var snabbt ute vid vattnet för att för första gången testa fisket med märlor.
Resultat direkt, efter en döperiod för min del släppte det tillslut. Märlorna levererade bra, många hugg/följen och mycket fisk.
Härligt med spöböj!

Andra fisketuren med märlorna gav mig ett nytt personbästa. Den dagen var det få moln på himlen, och jag hade varit i kontakt med flera fiskar, sedan började det lugna ner sig och jag bestämde mig för att gå upp och sätta mig och låta vattnet "vila" en stund. När jag rotar i ryggsäcken efter vattenflaskan blir det plötsligt skugga, jag kollar upp och ser att det är ett mindre moln som står i vägen för solen. Jag passar snabbt på att gå ner och lägga ut ett kast medans det fortfarande var skugga.
Linan skjuter iväg, jag väntar 10 sek och låter flugan sjunka en bit, när jag börjar ta hem flugan tar det stopp, det kändes först som en mindre fisk men när den steg upp mot ytan och rulla runt hördes tunga plask och då förstod jag att det var en bättre öring. Kort därefter kunde fisken landas, det ble inte så mycket fight. Såhär års är "damerna" romfyllda och väldigt tjocka, eftersom att det snart är lekdags. De är väldigt försiktiga om rommen och går därför bara och trycker lite lätt istället för att rusa omkring och kasta sig i luften flera gånger. Fisken mätte och vägde i alla fall upp till 55cm & 1650g. En vacker öring med få och stora prickar, vilken fisk!

En väldigt grann västkustöring!

Platserna jag fiskat på senaste tiden är grunda vikar med närhet till djup och även fiskat på djupkanter. Är det högvatten så är det rätt mycket fisk inne på ca 0,5-2m djup, är det lägre vatten håller de sig på djupkanterna men går in på grunt ibland under en kortare period för att söka föda och sedan snabbt kunna sticka ner till djupet igen.

Märlabou


En av mina märlor jag använder när jag fiskar, detta mönster kallar jag för Märlabou, grymt effektiv för havsöringen!


Bindmaterial
Krok: A. Jensen Scud #6
Kropp/Dubbing: Marabou
Förtygning: Tvinnad koppartråd   
1 kommentar:

  1. Fantastisk rolig och intressant läsning om ett grymt fiske! Hoppas på fler läckra historier om havsöringar :) (Y)

    SvaraRadera